Den 10. september arrangerte Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD) et møte i interessentforumet for Open Government Partnership. Møtet samlet rundt 40 deltakere fra både forvaltningen og sivilsamfunnet.
Formålet med møtet var å diskutere arbeidet mot antikorrupsjon, som er et prioritert område i Norges handlingsplan for Open Government Partnership. Justis- og beredskapsdepartementet presenterte den nye stortingsmeldingen om økonomisk kriminalitet, Meld. St. 15 (2023–2024), mens Finansdepartementet og Brønnøysundregistrene la frem arbeidet med det nye registeret for reelle rettighetshavere. Statssekretær Gunn Karin Gjul ledet møtet og understreket i sin innledning betydningen av å fremme åpenhet og samarbeid mellom myndigheter og sivilsamfunnsorganisasjoner i kampen mot korrupsjon.
Myndighetene fikk gode og tydelige tilbakemeldinger fra sivilt samfunn. Transparency International Norge påpekte at regjeringens stortingsmelding om økonomisk kriminalitet ikke i tilstrekkelig grad bidrar til en strategisk innsats mot korrupsjon; korrupsjon som en særegen samfunnstrussel forsvinner i de generelle beskrivelsene av økonomisk kriminalitet. Transparency International Norge fremhevet også at Norge mangler en nasjonal strategi mot korrupsjon og ligger under OECD-snittet på flere sentrale indikatorer i arbeidet mot korrupsjon.
Tax Justice Norge fokuserte i sin presentasjon på hvem som skal få tilgang til informasjon om reelle rettighetshavere i det nye registeret, og argumenterte for at registeret bør være åpent for alle. De viste til at et åpent register over faktisk eierskap er viktig ikke bare for å bekjempe hvitvasking, men også for å motvirke skatteundragelse, sikre åpenhet om eierskap av eiendom og bekjempe korrupsjon.
Departementet mottok tilbakemeldinger om at temaet for møtet var av stor interesse, men at det er behov for mer tid til diskusjon og dialog etter de ulike presentasjonene. DFD tar disse innspillene med seg videre i arbeidet med Open Government Partnership (OGP) og ønsker flere forslag til hvordan møtene kan bli enda mer nyttige møteplasser for både forvaltning og sivilsamfunn. Meningsutvekslingen under møtet fremhevet viktigheten av å inkludere ulike perspektiver og stemmer i arbeidet med å bekjempe korrupsjon.
For mer informasjon og tilgang til alle presentasjonene, kan du laste ned PDF-dokumentet her.