Offentlige innkjøp

Mål    Opprette en pålitelig og troverdig kilde som gir tallfestede data om hvordan offentlige myndigheter kjøper inn varer og tjenester.
AnsvarligDFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring).
Interessenter/ støttespillereStyresmakter: Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), DFØ og DFD (Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet).
Sivilt samfunn: Transparency International Norge.
  Tidsrom2023 – 2024
Hva skyldes problemet?Tilgang til data: Proprietære eller bedrifts-spesifikke data på grunn av juridiske hindringer eller tekniske utfordringer.

Teknisk dataforvaltningsløsning i DFØ: For å håndtere data effektivt trengs både en solid teknisk plattform og kompetanse for drift og utvikling. Målet er å etablere stabile og sikre rammer for forvaltning av data som er relevante for anskaffelser, slik at disse dataene kan deles og gjøres tilgjengelige.

Det er behov for kunnskap om styring av offentlige innkjøp, både for politikkutforming og for å følge opp politiske mål.

Behovet for bedre data om offentlige anskaffelser er tidligere omtalt av blant annet OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) og Riksrevisjonen, samt i DFØs tildelingsbrev. Data om offentlige anskaffelser kan dekke behovet for at flere målgrupper for innsyn og kunnskap.

I tillegg trenger offentlige virksomheter data for å kunne styre innkjøpe sine effektivt. For å få et helhetlig bilde av innkjøpskostnadene, må man lage systematiske analyser som viser hvem som kjøper hva og fra hvilke leverandører (spendanalyser).

DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) sitt mål er å fremme åpenhet ved å dele rådata, analyser og statistikk om offentlige anskaffelser. Dette gir allmennheten muligheten til å kontrollere og å ettergå data fra anskaffelsesprosesser, og fra faktiske innkjøp og forbruk. Leverandører kan også bruke disse dataene til å utvikle løsninger og tjenester som kan gi bedre innsikt for både allmennheten og offentlig sektor.

DFØ ønsker å gjøre følgende data tilgjengelig:

Deling av detaljerte data og statistikk gir grunnlag for økt transparens. Pålitelighet oppnås gjennom tilgang til detaljert informasjon om anskaffelser, som hvem oppdragsgiveren er, hva som anskaffes, hvem som får kontrakten, kontraktsvolum, og så videre.

Hva er gjort så langt?

Forventet utfall