Hva er Open Government Partnership?

Hva er Open Government Partnership?

Open Government Partnership (OGP) er et internasjonalt samarbeid som ble startet i 2010. Opprinnelig deltok åtte land, og Norge var ett av disse. I dag er det rundt 70 medlemsland i OGP.

Målet med OGP er å styrke samarbeidet mellom innbyggere og forvaltning, fordi samarbeid er selve fundamentet i et godt samfunn. OGP tar utgangspunkt i at den beste måten å skape en åpen, velfungerende og brukervennlig forvaltning er et åpent, ærlig og utstrakt samarbeid mellom offentlig sektor og sivilsamfunnet.

Gjennom Open Government Partnership forplikter de ulike medlemslandenes myndigheter seg til å gjøre forvaltningen mer ansvarlig overfor innbyggerne, øke kvaliteten på de offentlige tjenestene, lage ambisiøse handlingsplaner og rapportere om fremdriften.

OGPs grunnverdier er i tråd med Norges arbeid for åpenhet i forvaltningen. Forpliktelsene i OGPs handlingsplaner bidrar til å styrke Norges innsats for å fremme åpenhet og ansvarlighet. Du kan lese mer om Norges konkrete tiltak, lover og konvensjoner for å sikre åpenhet i forvaltningen her: Verktøy for å sikre åpenhet i norsk forvaltning – Openheit i forvaltninga.

OGP følger opp medlemslandene ved å:

  1. Vurdere handlingsplaner: Kontrollere at forpliktelsene er i tråd med OGPs prinsipper.
  2. Overvåke fremdriften: IRM (Independent Reporting Mechanism) vurderer hvordan landene gjennomfører sine forpliktelser og gir tilbakemeldinger. Du kan lese tilbakemeldingene Norge har fått her.
  3. Revidere medlemskap: Hvis et medlemsland handler i strid med OGPs prinsipper, kan medlemskapet bli vurdert.

Nasjonal koordinering

Landene som deltar i Open Government Partnership oppretter et nasjonal kontaktpunkt for arbeidet. I Norge er det Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet som har ansvar for den nasjonale koordineringen av deltagelsen i OGP. Rollen innebærer ansvar for koordinering av arbeidet med handlingsplaner, samt kontakt med og rapportering til det internasjonale sekretariatet for OGP. Det er også Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet som mottar og koordinerer innspill til OGP-arbeidet i Norge, og som inviterer til møter i interessentforum.

Nasjonal kontaktperson for arbeidet med OGP i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet er Maria Egeland Thorsnes.

NORDIC+

I arbeidet med OGP deltar Norge aktivt i NORDIC+, som er en uformell regional utvekslingsgruppe for landene Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Nederland, Tyskland, Skottland og England. Gjennom NORDIC+ møtes representanter fra regjeringen og sivilsamfunnet for å utveksle ideer, identifisere beste praksis for åpen forvaltning, og dele sine erfaringer.