Mål | Utvikle en mer strategisk tilnærming til antikorrupsjonsarbeidet. |
Ansvarlig | Justis- og beredskapsdepartementet. |
Interessenter/ støttespillere | Styresmakter: Justisdepartementet (JD), Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD), Finansdepartementet (FD) Nærings- og handelsdepartementet (NHD), Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) og Utenriksdepartementet (UD). Underliggende etater som Politiet/Økokrim, kommuner og fylkeskommuner. Sivilt samfunn: Transparency International. Andre (parlament, privat sektor o.l.): Private virksomheter, media, varslere. |
Tidsrom | 2023 – 2027 |
Hva skyldes problemet? | Muligheten for korrupsjon øker når det forebyggende arbeidet er mangelfullt, holdningene og bevisstheten lav, og korrupsjons-handlinger i for liten grad blir oppdaget, etterforsket og straffet. For å hindre at risikoen for korrupsjon øker må alle aktører i det norske samfunnet være årvåkne. |
I stortingsmeldingen om økonomisk kriminalitet legges det vekt på en helhetlig tilnærming til forebygging og bekjempelse av all økonomisk kriminalitet, inkludert korrupsjon. Forebygging og avdekking av korrupsjon skjer i samarbeid med mange ulike aktører, som politi, varslere, medier og banker. Samarbeid mellom offentlige og private er derfor helt sentralt for effektiv forebygging og bekjempelse av korrupsjon.
Stortingsmeldingen fokuserer på behovet for kunnskapsbygging, gjennom forskning og løsninger som kan sikre en mer effektiv forebygging, avdekking og etterforskning av økonomisk kriminalitet.
En åpen dialog mellom myndigheter og befolkning om antikorrupsjonsarbeid kan forebygge korrupsjon. Ved å tydeliggjøre myndighetenes holdninger til korrupsjon, tiltak for forebygging og avdekking, og konsekvensene av lovbrudd, forventes det å ha en preventiv effekt både på publikum og myndigheter.
Justis- og beredskapsdepartementet vil opprette en nettside med informasjon om myndighetenes innsats mot korrupsjon. En slik nettside vil tydeliggjøre bredden i antikorrupsjonsarbeidet ved å blant annet gi en oversikt over hvilke departementer og etater som har ansvar i sine sektorer, samt vise de mange nasjonale og internasjonale initiativene og oppfølgingene som eksisterer.
Hva er gjort så langt?
- Stortingsmeldingen «Felles verdier – felles ansvar» er lagt fram.
Forventet utfall
- Stortingsmeldingen og oppfølgingen av den vil gi borgerne et bedre grunnlag for å delta, påvirke og følge opp den offentlige innsatsen på området.
- Nettstedet vil bidra til at tilgangen til informasjon for borgerne blir klarere og mer effektiv, noe som igjen kan føre til større muligheter for deltakelse og overvåking av myndighetenes innsats på området.