Verktøy for å sikre åpenhet i norsk forvaltning

Norge har en lang tradisjon for åpenhet rundt offentlige beslutningsprosesser og informasjon. Regjeringen har som mål å sikre at forvaltningen i Norge er effektiv, åpen, samordnet og har høy tillit i befolkningen.

Prinsippet om allmennhetens rett til innsyn i forvaltningens saksdokumenter er i dag grunnfestet i norsk lovgivning og praksis. Dette regnes som et grunnleggende demokratisk prinsipp.

Norge følger flere nasjonale og internasjonale lover og konvensjoner som sikrer åpenhet og innsyn i offentlige dokumenter:

Norske lover og styringsdokumenter

– Grunnloven

Innsynsretten er nedfelt i Grunnlovens kapittel om menneskerettigheter. Grunnloven §100 om ytringsfrihet sier at:

«Enhver har rett til innsyn i statens og kommunenes dokumenter og til å følge forhandlingene i rettsmøter og folkevalgte organer. Det kan i lov fastsettes begrensninger i denne rett ut fra hensyn til personvern og av andre tungtveiende grunner.»

– Offentleglova og offentlighetsprinsippet

Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova) er en lov som regulerer innsyn i dokumenter i offentlige virksomheter. Formålet med loven er å legge til rette for at offentlig virksomhet er åpen og gjennomsiktig, for å styrke informasjons- og ytringsfriheten, den demokratiske deltakelsen, rettssikkerheten for den enkelte, tilliten til det offentlige og kontrollen fra allmennheten.

Loven skal også legge til rette for viderebruk av offentlig informasjon. Loven bygger på offentlighetsprinsippet, som innebærer at saksdokumenter hos offentlige myndigheter som hovedregel skal være tilgjengelige for alle. Retten til innsyn og deltakelse i debatter sikrer at borgerne får tilstrekkelig, relevant og god informasjon om saker som behandles og avgjøres av myndighetene.

– Forvaltningsloven

Lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven) bestemmer hvordan offentlige organer skal håndtere saker og sikre rettferdighet i beslutningsprosesser. Loven gir regler for saksbehandling, partenes rettigheter, taushetsplikt, og klageprosedyrer. Den gir rett til veiledning, innsyn i dokumenter, og klage på vedtak, samtidig som den definerer unntak, som domstoler og spesifikke lovområder. Hensikten er å sikre åpenhet og rettferdighet i offentlig forvaltning.

– Arkivlova

Lov om arkiv (arkivlova) har som mål å bevare arkiv med stor kulturell, forskningsmessig eller rettslig verdi. Loven gjelder for alle offentlige organer, unntatt Stortinget og dets organer. Den sørger for at viktige dokumenter blir tatt vare på og gjort tilgjengelige for fremtiden.

– Utredningsinstruksen

Utredningsinstruksen har blant annet som hensikt å sikre tidlig involvering og deltakelse i høringsrunder. Dette gjelder både for sivilsamfunnsorganisasjoner og for enkeltindivider. Utredningsinstruksen fastsetter regler for hvordan statlige tiltak skal utredes før beslutning tas, med mål om å sikre godt begrunnede beslutninger. Den gjelder for alle statlige tiltak samt EØS- og Schengen-saker.

Utredningene skal besvare minst seks spesifikke spørsmål og være grundige og tilpasset tiltakets betydning. Alle berørte departementer og relevante parter skal involveres tidlig i prosessen. Forslag med store virkninger skal legges ut på høring med en frist på tre måneder for tilbakemeldinger. Lov- og forskriftsutkast må følge veiledere for lovteknikk, og Regelrådet for næringslivet skal informeres om relevante forslag. I EØS- og Schengen-saker skal departementene sørge for grundig forberedelse, samordning, og utarbeide EØS-notater for relevante rettsakter.

– Statens kommunikasjonspolitikk

Statens kommunikasjonspolitikk beskriver hvordan staten skal kommunisere med innbyggerne, og sier at innbyggerne skal:

Klarspråksparagrafen (Lov om språk (språklova)

Språkloven  § 9 («klarspråksparagrafen») krever at offentlige organer bruker klart og korrekt språk tilpasset målgruppen. «Klart» betyr god struktur, sammenheng og forklaring av vanskelige ord. «Korrekt» innebærer å følge offisiell rettskriving. «Tilpassa målgruppa» betyr å tilpasse språket etter hvem man skriver til, uansett om det er bokmål, nynorsk eller samiske språk. Språkloven skal bidra til å styrke norsk språk, slik at det kan brukes på alle samfunnsområder og i alle deler av samfunnslivet i Norge.

Internasjonale konvensjoner

– CETS 205

Europarådets konvensjon om innsyn i offentlige dokumenter (CETS 205) forplikter myndighetene å sikre at:

«alle som ber om det, har rett til innsyn i offentlige dokumenter som offentlige myndigheter har i sin besittelse, uten diskriminering på noe grunnlag».

– FN-konvensjonen mot korrupsjon (UNCAC)

I 2003 vedtok FN (De forente nasjoner) en konvensjon mot korrupsjon for å fremme globalt samarbeid for å forebygge og bekjempe korrupsjon. Artikkel 7, punkt 4 krever at statene skal:

«endeavour to adopt, maintain and strengthen systems that promote transparency and prevent conflicts of interest».

Verktøy som bidrar til åpenhet i norsk offentlig forvaltning